Ekonomisk granskning för kommunala handläggare av serverings- och tobakstillstånd
NyheterNu finns en ny vägledning i ekonomisk granskning som stöd för dig som arbetar med tillståndsprövning och tillsyn enligt alkohollagen samt lagen om tobak och liknande produkter.
Restaurangverksamheter och tobaksförsäljning är branscher där det förekommer ekonomisk brottslighet. Restauranger är en riskmiljö för arbetslivskriminalitet i form av till exempel svartarbete och utländsk arbetskraft utan tillstånd att arbeta i Sverige. Kommunerna har dock både möjlighet och skyldighet att stoppa kriminella aktörer genom att vidta administrativa åtgärder. Det menar Miia Vuolama, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.
– På så sätt bidrar de också till att värna om den sunda konkurrensen mellan företagen, säger hon.
Höga krav
För att få tillstånd att servera alkohol eller sälja tobak måste sökanden uppfylla högt ställda krav på lämplighet vad gäller såväl personliga som ekonomiska förhållanden. Lämplighetsprövningen innebär bland annat att finansiering av restaurangköpet eller tobaksbutiken ska granskas. Detta kan upplevas som svårt av de kommunala handläggarna, och därför har en vägledning för den ekonomiska granskningen tagits fram, som tar avstamp från olika brottsmodus.
– Med vägledningen vill vi visa vad man kan upptäcka i sin granskning och hur man kan använda dessa uppgifter i sin handläggning, säger Miia Vuolama.
Tolkar svaren
De kommunala handläggarna har i sin prövning möjlighet att hämta uppgifter från bland annat Skatteverket, Polismyndigheten och Tullverket.
– Vägledningen går såväl igenom olika frågor som handläggarna kan ställa till myndigheterna, som hur uppgifterna kan tolkas, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket som är en av de huvudansvariga myndigheterna bakom den nya vägledningen.
Publicerat 2023-04-28.
Vägledning
- 2019 infördes tillståndsplikt för detalj- och partihandel för att sälja tobak, som gör att att kommunen måste göra prövning om ekonomisk lämplighet för den sökande samt personer som anses vara personer med betydande inflytande.
- Lämplighetskravet har formats med alkohollagen som förebild. Mot bakgrund av detta har en uppdaterad vägledning tagits fram.
- Vägledningen är avsedd att vara ett stöd, både i den initiala och den löpande tillsynen om fortsatt lämplighet enligt alkohollagen samt lagen om tobak och liknande produkter.
- Vägledningen är en uppdatering av Vägledning – ekonomisk granskning från 2012. Bakom uppdateringen står Folkhälsomyndigheten, Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten och Länsstyrelserna som huvudansvariga myndigheter.
- I arbetet med uppdateringen har också Tullverket, Polismyndigheten, Kronofogden, Kommunala alkohol- och tobakshandläggares förening, samt olika kommuner deltagit.