Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Finansiellt underrättelsecentrum ska bekämpa den ekonomiska brottsligheten

Nyheter

Den 1 april, inrättar Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket, ett finansiellt underrättelsecentrum. Syftet är att fördjupa samverkan mellan myndigheterna samt aktörer inom den finansiella sektorn för att effektivt bekämpa den kriminella ekonomin.

Ekonomisk brottslighet är samhällshotande. Den urholkar vår gemensamma välfärd och försvagar tilliten till de samhällssystem som vi har byggt upp i Sverige. Därmed är den även ett hot mot vår demokrati.

– En viktig del i Ekobrottsmyndighetens uppdrag är det förebyggande arbetet där samverkan med andra myndigheter och näringslivet är avgörande. Samarbetet inom Finansiellt underrättelsecentrum kommer att bli viktigt för att ytterligare stärka det här arbetet, säger Martin Brodin, kommissarie vid Ekobrottsmyndigheten.

Det var i december förra året som regeringen beslutade att ett finansiellt underrättelsecentrum skulle inrättas. Inledningsvis har Finansiellt underrättelsecentrum uppdraget att försvåra kriminella aktörers nyttjande av samhällsstrukturer och legala system. Inrättandet handlar om att bekämpa den kriminella ekonomin som årligen beräknas omsätta 100 – 150 miljarder kronor.

Uppstartsfasen fokuserar på att etablera grundläggande strukturer och rutiner, samt att starta upp det operativa arbetet som ska leda till konkreta brottsförebyggande åtgärder.

I det här arbetet ska myndigheterna och bankerna samverka och utbyta operativ information mellan varandra och genom proaktivt arbete försvåra att brott begås.

– Ekobrottsmyndigheten har särskild expertis kring ekonomisk brottslighet och hur kriminella använder företag som brottsverktyg och vi ser fram emot att bidra med den i samarbetet inom Finansiellt underrättelsecenter, säger Martin Brodin.

Från den 1 september 2025 kommer Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket att sitta i en gemensam lokal med representanter från bankerna.

– Skatteverket är en av få myndigheter som har till uppdrag att granska samtliga företag och privatpersoners ekonomi. Det gör att vi har mycket god kunskap och tillgång till finansiell information. Det är ofta avgörande för att kartlägga ekonomisk brottslighet, inklusive skattebrott, bedrägerier och bidragsbrott, säger Daniel Särnqvist, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets Brottsbekämpningsavdelning.

– Bankerna välkomnar initiativet att inrätta ett finansiellt underrättelsecentrum. Ett ökat och förenklat informationsutbyte är grundläggande för att komma till rätta med den kriminella ekonomin, säger Erik Wendeby, jurist på Svenska Bankföreningen.

– Bankerna kan bidra med snabb information om misstänkt brottslighet och även vidta åtgärder för att brott inte ska vara möjliga att genomföra. När parterna samverkar blir sådana åtgärder skarpare. Bankerna har även kundkännedom och avancerade system för övervakning av transaktioner, som tillsammans med information från myndigheter kan vara avgörande, säger Erik Wendeby.

Centret ska vara fullt utbyggt senast den 31 december 2027. Initialt kommer arbetet att bygga på befintlig lagstiftning som redan i dag möjliggör informationsutbyte mellan myndigheter och banker.

– Huvudsyftet är att informationen som genereras i centret ska omhändertas och omsättas i åtgärder av bankerna, säger Karin Berggren, chef för det finansiella underrättelsecentret vid Polismyndigheten.

Publicerat 2025-04-01.