Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Marknadsmanipulation genom vilseledande pressmeddelande

Pressmeddelanden

En före detta vd för ett svenskt börsbolag har dömts av Svea hovrätt för marknadsmanipulation. I en delårsrapport, som spreds genom ett pressmeddelande, fanns vilseledande uppgifter om ett bolagsförvärv. Domen är den första av sitt slag i Sverige.

Hovrätten, som ändrar tingsrättens friande dom från oktober 2023, slår fast att straffansvar gäller för marknadsmanipulation genom renodlad informationsspridning, där manipulationen inte har haft någon koppling till den tilltalades egna börshandel.

– Domen innebär en betydelsefull markering om var gränserna går för vad som i rättslig mening anses vara marknadsmanipulation, säger Jonas Myrdal, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Enligt åtalet var den tilltalade vd:n ansvarig för att börsbolaget släppte en delårsrapport som gav sken av att man hade genomfört ett betydelsefullt bolagsförvärv.

Hovrätten delade åklagaren syn gällande informationen i delårsrapporten. Eftersom någon bindande överenskommelse om bolagsförvärvet inte fanns vid tidpunkten för delårsrapportens publicering har informationen enligt hovrätten varit vilseledande.

Hovrätten fann att vd:n måste ha bidragit i betydande omfattning till innehållet och även godkänt att rapporten kunde offentliggöras, varför han med uppsåt ansågs ha spridit informationen. Påföljden bestämdes till villkorlig dom och dagsböter.

I domen gör hovrätten flera viktiga klarlägganden, bland annat att en helhetsbedömning måste göras vid bedömningen av om viss information varit vilseledande, att det inte krävs att den vilseledande informationen har ett omedelbart samband med priset på aktien samt att det inte krävs att informationens påverkan på börshandeln har varit betydande.

Hovrätten fastslår vidare att det inte heller förutsätts att mottagarna av informationen – i detta fall de som tar del av bolagets pressmeddelanden – har någon särskilt ingående kunskap om värdepappershandel.

– Domen ger en viktig signal till marknadens aktörer, inte minst börsbolagen, om vikten av att lämna korrekt, tydlig och relevant information. Frågan om vad som är vilseledande avgörs inte endast av om informationen är sann eller falsk, utan att man måste även väga in bland annat om väsentlig information har utelämnats och hur informationen presenteras. Bedömningen ska dessutom ske från mottagarens perspektiv, varvid denne kan vara tämligen oerfaren, säger Jonas Myrdal.