Möt oss på EBM
Ekonomisk brottslighet är ofta komplicerad och kräver flera olika kompetenser för att utredas framgångsrikt. Hos oss arbetar specialister inom olika delar av rättsväsendet, och då ofta i särskilda utredningsteam. Här berättar några av dem om sitt jobb och varför de väljer att arbeta på på Ekobrottsmyndigheten.
Utredningsteam i Stockholm. Foto: EBM
Möt oss på EBM är en samling yrkesporträtt där vi genom snabba nedslag i verksamheten ger en bild av Ekobrottsmyndighetens uppdrag. Här kan du läsa om tillslag, utredningar och teamarbete, men också om hur varje medarbetare blir en viktig länk i kedjan mellan den första misstanken om ekobrott och den slutliga huvudförhandlingen i domstol. Länken till porträtten hittar du under knappen ”Visa mer.”
-
Administratör
Att skilja mellan rött och grönt kan vara svårt för vissa, men inte för Helene, administratör på EBM. Särskilt inte om rött står för frustration och grönt för att allt flyter på. Hon ser dagligen till så att kollegernas röda dagar snabbt ska bli gröna igen. Och detta genom att fixa, trixa, ringa runt och åtgärda allt som kan strula till sig på en kammare.
-
Analytiker
”Bäst är det när vi har samlat in så mycket information att vi kan korsbefrukta den. Dra ihop strecken och säga att DÄR, där har vi de faktiska sakförhållanden som vi kan skriva in i vår rapport till åklagaren och som hen kan presentera för domstolen.” Det berättar Mattias, utredningsanalytiker i Stockholm.
-
Brottsförebyggande specialist
”Det jag gillar med EBM:s brottsförebyggande strategi är att den bygger på ett kunskapsbaserat arbetssätt. För att kunna täppa till de hål i byråkratin som utnyttjas av brottslingar måste vi ju veta var de finns. Då vi samarbetar med både ekobrottskamrarna och underrättelsetjänsten, har vi en unik insyn och möjligheten att rikta våra insatser mot rätt aktörer och åtgärder.” Det berättar Anna, brottsförebyggande specialist i Umeå.
-
Ekobrottsutredare / utredningsledare
”Att utreda bolag som fifflar, hitta det som inte stämmer och sedan bevis är spännande. Jag vill ha lite tempo på jobbet! Gärna svåra skattefrågor där vi är flera i teamet. Häromåret arbetade jag med EBM:s största fall någonsin och då var vi hela 25 personer. Då samarbetade vi med bland annat FBI.” Det berättar Lena, ekobrottsutredare och utredningsledare i Stockholm.
-
Ekorevisor
”Bakom de riktigt bra pusselbitarna i en utredning ligger ofta hårt arbete – och framförallt, erfarenhetsbaserat arbete. Därför är det en styrka att vi sitter så pass samlat på EBM. I Linköping har vi kompetens och erfarenhet nog att kunna utreda alla typer av ekobrott – det är rätt häftigt.” Det berättar Lars, ekorevisor i Linköping.
-
Ekorevisor & polisutredare
Att utreda ärenden där skattemedel på miljontals kronor gått förlorade på grund av ekonomisk brottslighet känns väldigt givande – särskilt när pengarna skulle ha gått till barns utbildning. Det berättar Anna och Tom, ekorevisor respektive polisutredare på EBM i Göteborg, som gärna jobbar ihop under utredningarna.
-
IT-forensiker
”Många ärenden bygger helt på digital bevisning. Brottsligheten inom det digitala ligger alltid steget före men utvecklingen inom rättsväsendet går också fort. Ny lagstiftning förenklar vårt arbete och på marknaden riktar sig allt fler produkter till oss. På EBM är intresset dessutom stort för att vi ska ligga i framkant.” Det berättar Anders, IT-forensiker i Göteborg.
-
Kommissarie
”Visst kan jag som chef åka runt och ”predika” och försöka få in mer information genom att beskriva hur ekobrott slår mot samhället, men det är när våra medarbetare med sina olika kompetenser tillsammans går in som vi verkligen kan göra något.” Det berättar Tomas, kommissarie och ”Poe-chef” i Umeå.
-
Polisutredare
”Som polis på EBM ser jag följderna av den ekonomiska brottsligheten varje dag. Miljarderna som försvinner ur statskassan och slutar som lyxkonsumtion för kriminella, människorna som utnyttjas inom arbetslivskriminalitet och den kriminella ekonomin som får den organiserade brottsligheten att frodas.” Det berättar Annika, polisutredare i Stockholm.
-
Senior åklagare
”Tänk dig den organiserade brottsligheten som ett träd. Om vi rycker bort bladen genom att straffa utförarna kommer nya att växa ut så länge vatten och näring tillförs. För att trädet ska vissna och dö måste vi strypa denna tillgång, det vill säga: brottsvinsterna.” Det menar Daniel, senior åklagare i Göteborg.
-
Senior åklagare
”Att köpa oskattade cigaretter kan verka harmlöst, men då brottsvinsterna ofta återinvesteras i den kriminella verksamheten är de en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten. Det är också därför vi alltid försöker ta brottsvinsterna. Är det något dessa killar inte gillar så är det när vi tar ”deras” pengar.” Det berättar Marianne, senior åklagare i Linköping.
-
Senior åklagare
”Anmälan var 94 sidor lång och så komplicerad att jag tvingades googla tre begrepp bara i den första meningen. Men att med hjälp av mitt team ta det därifrån och ett år senare få en hel domstol att förstå brottsupplägget – det ger energi.” Det berättar Gunnar, senior åklagare i Stockholm.
-
Spanare
”Det bästa med att jobba på EBM är friheten under ansvar. Vi bestämmer själva hur vi ska jobba. Men jag gillar också spänningen, att hela tiden vara på tårna. Ena dagen är vi i en storstad, andra dagen i en byhåla. Ibland är det en jäkla fart, ibland stendött.” Det berättar Mats, spanare i Umeå.
-
Underrättelsehandläggare
Ibland kan ett anonymt tips om en till synes oskyldig försäljning av hundvalpar på sociala medier avslöja en hel miljonindustri. Det vet Göran, underrättelsehandläggare i Göteborg, som efter att ha kollat upp en kvinna i Västsverige fick igång en omfattande myndighetssamverkan mot grov organiserad brottslighet och ett grymt djurplågeri.
-
Underrättelsehandläggare
”Det jag gillar är att man aldrig blir fullärd, utan ständigt lär sig något nytt. Det är som ett hantverk – hyfsat lätt i början men svårt att bli mästare. Det finns också en kultur på EBM att man hjälper varandra och bidrar tillsammans. En vilja att ständigt bli bättre.” Det berättar Anton, ”UND”-handläggare i Linköping.
Bli en av oss
Ekobrottsmyndigheten växer. Under året kommer vi att söka nya medarbetare över hela landet. Besök gärna vår sida för lediga jobb eller prenumerera på lediga tjänster.
Är du polis?
Som polis vid Ekobrottsmyndigheten är du anställd av NOA, Polisens nationella operativa avdelning. Sök dig till oss via Polisen.se genom att…
- Klicka på länken nedan.
- Filtrera på ”Del av organisationen” och sedan Nationella Operativa Avdelningen så hittar du våra lediga jobb!
- Sök jobb som polis på EBM (Polisen.se)