Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Aktuellt

Ekobrottsmyndigheten förebygger och bekämpar ekonomisk brottslighet. Här berättar vi om det senaste som hänt inom vår verksamhet.

Filtrera innehåll:

Använd länkarna för att navigera runt på kategoriseringen.

  1. Aktuellt
  2. Nyheter
  3. Guider
  4. Möt oss på EBM
  5. Pressmeddelanden

Åtal för systemhotande momsbedrägerier

Pressmeddelanden

Grov organiserad brottslighet som styrts av ett internationellt kriminellt nätverk misstänks ha slussat cirka 650 miljoner kronor genom flera svenska företag. Nu åtalas fem personer med kopplingar till nätverket för grova ekobrott av åklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

26 SEPTEMBER 2024

Näringspenningtvätt för nära en halv miljard kronor – åtta personer greps vid stort tillslag

Pressmeddelanden

Ekobrottsmyndigheten (EBM) genomförde under tisdagen den 24 september ett tillslag på flera platser i Stockholm och i Lettland. Åtta personer greps misstänkta för grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott. Brottsupplägget rör ett stort antal bolag som bland annat har använts för att avlöna svart arbetskraft i byggbranschen. Verksamheten misstänks ha omsatt nära en halv miljard kronor under tre år.

25 SEPTEMBER 2024

Bolagsförmedlare möjliggör storskaliga brottsupplägg

Pressmeddelanden

80 procent av alla kriminella nätverk inom EU använder företag som brottsverktyg. Företagen förmedlas i hög grad genom bolagsförmedlare som spelar en avgörande roll för den organiserade brottsligheten. Detta visar en rapport om historikbolag som brottsverktyg som tagits fram inom Nationellt underrättelsecentrum (Nuc), av Ekobrottsmyndigheten (EBM), Skatteverket och Polismyndigheten.

19 SEPTEMBER 2024

EBM deltar i ”Sverige mot organiserad brottslighet”

Nyheter

Den 17 september lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin.

17 SEPTEMBER 2024

Hovrätten ändrar tingsrättens dom – f.d. bank-vd döms

Pressmeddelanden

Svea hovrätt dömer den före detta bank-vd:n för grovt svindleri och ändrar därmed tingsrättens friande dom från i januari förra året. Påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader.

10 SEPTEMBER 2024

Miljardvinster en drivkraft bakom utnyttjandet av människor

Nyheter

Att utnyttja utsatta arbetstagare för att kunna begå ekonomisk brottslighet är mer riskfritt och betydligt mer vinstbringande än att handla med narkotika. Arbetslivskriminalitet är därför en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten – och ett allvarligt samhällshot.

09 SEPTEMBER 2024

Åtal väckt i ärende om bland annat försök till grov utpressning och grova bokföringsbrott

Nyheter

Åklagare vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har i dag väckt åtal i ett ärende som handlar om försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Totalt åtta personer är häktade misstänkta för brott och åtalet är uppdelat i tre delar.

05 SEPTEMBER 2024