Tillslag mot hawala-verksamheter i Göteborg
PressmeddelandenPoliser och ekobrottsutredare från Ekobrottsmyndigheten (EBM) har genomfört en insats mot betalförmedlare, så kallade hawala-verksamheter. Vid insatsen beslagtogs 635 000 kronor i kontanter samt annan viktig bevisning.
Brottsmisstankarna rör grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Brottsligheten har enligt utredningen pågått sedan 2022.
Tillslaget skedde i Göteborg i tisdags och onsdags i förra veckan i bostäder och företagslokaler. Tre misstänkta personer frihetsberövades vid insatsen men släpptes efter förhör. Brottsmisstankarna kvarstår.
Brottsupplägget består i att de misstänkta har bedrivit så kallad hawala-verksamhet, en sorts oreglerad penningförmedling som sker genom nätverk av förmedlare och penningkurirer som används för att skicka pengar till andra länder (ofta till länder utan ett fungerande bankväsende).
– Insatsen gav önskat resultat. Dels har vi kunnat störa pågående brottslighet, dels har vi gjort ett omfattande beslag av kontanter samt säkrat annan viktig bevisning som stödjer brottsmisstankarna som vi utreder, säger Daniel Larson, kammaråklagare vid EBM i Göteborg.
Hawala-nätverk misstänks fungera som en viktig möjliggörare för kriminella att föra ut brottsvinster ur landet och för att medverka systematiskt i misstänkta penningtvättstransaktioner.
– Vi jobbar med en ny arbetsmetod mot de kriminella nätverkens penningtvätt i företagsform och det har lett oss till att titta på hawala-verksamheter som kan antas stå för en stor del av nätverkens tvätt av kontanter. I takt med att bankernas penningtvättskontroll har skärpts mot vissa riskländer såsom Dubai och Turkiet, är vår bedömning att användningen av hawala ökar bland kriminella för att snabbt och anonymt skicka pengar till dessa länder, säger Daniel Larson.
Den 10:e oktober meddelade regeringen att man beslutat om dels en lagrådsremiss med innebörden att flera finansiella verksamheter blir tillståndspliktiga, dels har Finansdepartementet remitterat ett förslag om att införa straffansvar för den som bedriver finansiell verksamhet utan tillstånd.
– Vi ser positivt på att det nu finns ett konkret lagförslag på att kriminalisera olovlig finansiell verksamhet, vilket hawala-verksamhet oftast utgör. Om lagstiftningen så småningom blir verklighet är vi beredda att ytterligare vässa arbetet mot oregistrerade betalningsförmedlare som agerar möjliggörare för de kriminella nätverken, säger Daniel Larson.
Publicerat 2024-10-14.