Undvik oseriösa aktörer – 7 tips!
GuiderOseriösa aktörer är duktiga på att uppvisa fina fasader. De vet vad som efterfrågas för att de ska vinna upphandlingar eller kontrakt men lever sällan upp till kraven eller villkoren. Med dessa kontrollfrågor kan du minska risken att bli lurad.
Hur vet man om man ska avstå affären, avslå ansökan eller utesluta anbudsgivaren från upphandlingen? Ekobrottsmyndighetens stödmaterial kan vara en hjälp för dig som granskar företag i samband med till exempel inköp, upphandling, kontroll och tillsyn eller utbetalning av bidrag. Här har vi samlat sju tips för dig som vill ha en snabb överblick.
-
1. Gör baskontroller
Här säkerställer du att företaget existerar och att det finns en registrerad motpart som har rättskapacitet och ansvarar för sina egna skatter. Kolla upp om företaget:
Kolla upp om företaget
- finns registrerat hos Bolagsverket eller motsvarande register utomlands.
- är registrerat för F-skatt, moms eller arbetsgivaravgifter.
- har negativ status som konkurs, likvidation, rekonstruktion eller är vilande.
- har skatteskulder
- har befintliga kontaktuppgifter
-
2. Följ upp era avtal
Oseriösa aktörer är duktiga på att uppvisa fina fasader. De vet vad som efterfrågas för att de ska vinna upphandlingar eller kontrakt men lever sällan upp till kraven eller villkoren.
För att upptäcka oseriösa aktörer räcker det inte att titta på affärsrisker som rating, score, kreditvärdighet eller liknande mått (fokus på konkurs eller betalningssvårigheter).
Istället behöver du följa upp de avtal ni tecknat och göra djupare kontroller som tar sikte på risken att ha med en oseriös aktör att göra inom ditt verksamhetsområde.
-
3. Gör en kapacitetsberäkning
Rapporterar företaget låga arbetsgivaravgifter trots personalintensiv verksamhet? Gör en kapacitetsberäkning baserad på företagets beslutade arbetsgivaravgifter.
Använd denna till att bedöma om antalet personer som fått lön är rimligt i förhållande till antalet arbetade timmar (fakturerade timmar) eller behov av personal. Gör en uppföljning av sociala och arbetsrättsliga villkor enligt tecknat avtal.
-
4. Ställ frågor!
Vilka gör du egentligen affärer med? Börja med att kolla upp följande spörsmål.
- Vem/Vilka finansierar affären?
- Är de kreditvärdiga?
- Var kommer pengarna ifrån?
- Varför väljer man den finansieringslösning man valt?
- Finns risk för penningtvätt eller att pengarna till investeringen kommer från tidigare brottsvinster?
-
Grönflagg eller rödflagg?
Missa inte varningsflaggorna. De brukar kunna upptäckas om du gör en grundlig kontroll.
Kolla upp om…
- Företagets omsättning har förändrats kraftigt på kort tid.
- Företaget har många styrelseförändringar på kort tid.
- Årsredovisningen är inte inlämnad eller inte inlämnad i tid.
- Revisionsberättelsen innehåller anmärkningar från revisorn.
-
6. Vilka är företrädarna?
Undvik målvakter, bulvaner och kriminella affärspartners genom att göra följande bakgrundskoll.
- Kolla upp om de är dömda för brott som har betydelse i sammanhanget, till exempel skattebrott, bokföringsbrott, om de har näringsförbud osv.
- Undvik målvakter och bulvaner – kolla upp om företrädaren har kunskap om företaget och dess verksamhet.
-
7. Checka av riskerna
Ta del av EBM:s checklista ”Vet du vem du gör affärer med?” och vägledningen: ”Förebygg arbetslivskriminalitet genom upphandling”
Använd checklistan för att upptäcka varningssignaler. Ju fler varningssignaler desto större anledning att göra en fördjupad kontroll.
Kom ihåg – det viktiga är inte att inhämta all information om listans samtliga punkter. Det viktiga är att utifrån din riskanalys kopplat till din verksamhet analysera, värdera och genomföra en rimlighetsbedömning av den information du inhämtat.
Är du tveksam bör du antagligen avstå affären, avslå ansökan eller utesluta anbudsgivaren från upphandlingen.