”Vi försöker alltid ta brottsvinsterna”
Möt oss på EBMAtt köpa oskattade cigaretter kan verka harmlöst, men då brottsvinsterna ofta återinvesteras i den kriminella verksamheten är de en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten. Det berättar Marianne, senior åklagare på Ekobrottsmyndigheten.
”Tillslaget gick inte att planera på det sätt vi är vana vid på EBM. Först samma morgon som det skulle ske fick vi indikationer på att en ny leverans var på gång, men inte till den plats vi hade väntat oss. Ärendet rörde misstänkt punktskattebrott via storskalig cigarettsmuggling från Lettland och vi hade genom avlyssning och dold kameraövervakning säkrat bevisning: Cigaretterna levererades via lastbil till en lagerlokal för att där packas om och säljas vidare. Det hela blev en stor utmaning, men då alla inblandade gjorde ett fantastiskt jobb kunde vi göra tillslag på flera platser, gripa ett flertal personer och ta 2,4 miljoner oskattade cigaretter i beslag.
Att köpa oskattade cigaretter kan verka harmlöst, men då brottsvinsterna ofta återinvesteras i den kriminella verksamheten är de en viktig inkomstkälla för den grova organiserade brottsligheten. Det är också därför vi alltid försöker ta brottsvinsterna. Är det något dessa killar inte gillar så är det när vi tar ”deras” pengar. Det totala skatteundandraget i det här ärendet beräknades till cirka 9,5 miljoner kronor. Under tillslaget hittade vi också 400 000 kronor i kontanter som jag yrkade på skulle förverkas, då jag ansåg att de hade varit föremål för grovt penningtvättbrott.
Vårt uppdrag är att hitta, utreda och lagföra alla som begår ekobrott, men det känns alltid lite extra bra när vi kommer åt de faktiska företrädarna. De som faktiskt tömmer bolaget på pengar eller inte betalar skatt eller saknar bokföring – och inte bara målvakterna. I det här fallet dömdes samtliga nio åtalade till flera års fängelse. De beslagtagna cigaretterna blev biogas.
Det är sådana här, större ärenden jag tycker är mest stimulerande, även om de kräver hårt jobb. I snitt jobbar jag annars 40-timmarsvecka. Oftast kan jag lämna jobbet när jag går hem, men ibland kan jag vakna upp om nätterna för att jag kommit på något, så visst kan det snurra lite.
När jag började på EBM var jag nervös för att inte klara av alla siffror, men det gick bra. Även om man måste sätta sig in i varje ärende för att förstå vad som skett har vi ju ekorevisorer som räknar åt en. Det känns tryggt, eftersom jag då inte behöver vara orolig för mina egna bristande mattekunskaper…”
Marianne, senior åklagare
EBMx5
- År på EBM: 8 – jag har trivts varje dag!
- Utbildning: Jur.Kand
- Bakgrund: Åklagare i 25 år. Jag utbildade mig först till domare, men det var inte alls var min grej. Jag är mer en ”doer” – jag tycker om att kunna påverka och gillar att få saker att hända.
- Kort om ärendet jag talar om: Punktskattebrott uppgår till miljardbelopp i skattebortfall varje år. Utöver tobak gäller punktskatter för en mängd olika varor såsom exempelvis alkohol och energivaror.
- Det bästa med EBM: Att jobba i team! Jag brinner för det operativa arbetet. Vi har också en väldigt fin arbetsmiljö här i Linköping och bra med resurser, inte minst vad gäller it-forensik.